Výsledky projektu

KRÁTKÉ SHRNUTÍ

Cíl projektu:

Projekt ARTAK se zaměřil na zvýšení soběstačnosti, zlepšení kvality života a snížení sociální izolace seniorů a osob se zdravotním postižením (OZP) prostřednictvím inovativních telerehabilitačních služeb. Tyto služby pomáhají nejen cílovým skupinám zlepšit jejich fyzický i psychický stav, ale také poskytovatelům sociálních služeb ulehčují zátěž při péči o tyto klienty.

Dosažené cíle v projektu:

Na základě potřeb klientů CS a pracovníků SS v přímé a nepřímé péči, jsme analyzovali společné znaky pro dané skupiny seniorů a vytvořili několik desítek telerehabilitačních aktivizací (videoprojekcí), specificky zaměřených na danou skupinu klientů (dle kognitivního a zdravotního deficitu). Snahou každé aktivizace bylo propojit sociální aspekt (aktivizace ve skupině, párová cvičení), zdravotní aspekt (bolesti rukou, zad, posílení trupu a nohou, jako prevence pádu) a kognitivní aspekt (reminiscenční prvky, jednoduchý popis, komplexní popis, kognitivní úlohy a hry). Každá skupina byla supervizována pracovníkem daného zařízení a následně analyzovaná naším týmem, abychom přizpůsobili další telerehabiltační aktivizaci, dle profilů a potřeb klientů.

Pro zjednodušení analýzy, zavedení docházky a hodnocení klientů jsme aplikovali SW aplikaci, která nám výrazně zjednodušila a zrychlila práci na nových telerehabilitačních aktivizacích (na základě online hodnocení pracovníka v daném zařízení). Podařilo se nám zaškolit personál v daném zařízení a dalších zařízení mimo tento projekt. V konkrétním projektu jsme zapojili 58 klientů, nabídli 1628 aktivizací, s docházkou 1148 návštěv (tj. účastí 70.5 % klientů, včetně klientů s těžkém kognitivním oslabením a tělesným oslabením).

Dopady projektu:

Implementace telerehabilitačních služeb měla prokazatelné – měřitelné dopady jak na fyzické, tak psychické zdraví klientů (měřená docházkou, hodnocením samostatné mobility a kognitivními profily). Pravidelná aktivizace a sociální interakce zlepšily mobilitu, náladu klientů, samostatnost a celkovou kvalitu života seniorů a OZP. Projekt rovněž přinesl úlevu pro pracovníky sociálních služeb, kteří zaznamenali snížení pracovní zátěže díky efektivnější péči a lepší soběstačnosti klientů. Klienti oceňovali pravidelnou zábavnou aktivitu, na které se pravidelně setkávali, ale i zdravotní přínos (zlepšení šikovnosti rukou při jídle, snížení bolesti, lepší síla končetin). Díky společnému potkávání na telerehabiltační aktivizaci (klient se tzv. dostal z postele, z pokoje), klienti zůstávali delší čas ve skupině, kde pokračovali dalšími nespecifickými aktivitami (videostop, kvízy, hádanky, soutěž, film).

I po ukončení projektu pokračujeme dále v původním zařízení, kde je zájem pokračovat a finančně přímo participovat na zajištění telerehabiltační služby.